Επιλέγω ΕΠΑΛ

 Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χορηγούνται 2 τίτλοι:

  • απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και
  • επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών) και αντίστοιχα Επαγγελματικά Δικαιώματα


Επίσης στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ μπορούν να εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας (20 ώρες στη Β΄ και  Γ΄ τάξη), να αποκτήσουν πτυχίο της  ειδικότητας που θα επιλέξουν και να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ..

Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ:

  • Ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού των μαθητών κατά τη μετάβασή τους στο Επαγγελματικό Λύκειο.
    • Εφαρμογή εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στη γλώσσα και τα μαθηματικά 
  • Στελέχωση με ψυχολόγους 
  • Ενεργοποίηση του θεσμού του συμβούλου καθηγητή & του συμβουλίου τάξης

Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση από τα ΕΠΑ.Λ.:

  1.  Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας στην επαγγελματική ειδικότητα που έλαβε πτυχίο.
  2. Συνέχιση των σπουδών σε αντίστοιχους τομείς στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας).
    1. Στα ΤΕΙ εισάγονται σε ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ.  και ΓΕ.Λ. (με κατώτατο πλαφόν το 20%) και
    2. στα Πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό, που από το σχολικό έτος 2017-18 γίνεται 5%, επί πλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων.
    3. Επίσης οι απόφοιτοι έχουν πρόσβαση σε κοινή ομάδα σχολών (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Στρατιωτικές) ανεξάρτητα του τομέα αποφοίτησής τους.
  3. Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ όπου επίσης με εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν πτυχίο επιπέδου 5 
    • στην ίδια  ειδικότητα (για 3 εξάμηνα) ή
    • σε άλλη ειδικότητα (για 5 εξάμηνα)
  1. Δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων
    • στη Β΄ τάξη  του ΕΠΑ.Λ. σε άλλο τομέα σπουδών ή
    • στη Γ΄ τάξη σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα,

παρακολουθώντας μόνο τα τεχνολογικά μαθήματα (20 ώρες) για απόκτηση και δεύτερης ειδικότητας.

  1. Πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, μόνον για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., χωρίς εξετάσεις με το βαθμό απολυτηρίου και χορήγηση πτυχίου επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
  2. Με το νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και πτυχιούχοι ΕΠ.ΑΛ., οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης αφενός προγράμματος εκπαίδευσης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) σε αντικείμενα αντίστοιχα της ειδικότητας του και αφετέρου συμπληρωματικού εργαστηριακού μαθήματος της ειδικότητάς του στο σχολείο.

 

2017 18 domi ekpaidefsis c6

Σχετικά Άρθρα

Erasmus Mathiteia3

Erasmus Mathiteia1

© 2024 Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρόδου. Designed by WarpTheme